onsdag 21. oktober 2009

En verden av prikker




En prikk er ikke bare en prikk. Jeg har sagt det før. En prikk er grunnleggende for verdens eksistens. Se bare på atomene. Et atom er en prikk. Den er en bitte liten rund sak. Alt i hele verden består av bitte små atomer. Trær, busker, klær, mat og medisiner. Atomer er er så små at ingen mennesker kan få øye på dem. Man må se på dem gjennom kjempe-kjempe-sterke mikroskoper.

Atomer er interessante, fargerike og sosiale. De liker ikke å være alene. Atomene finner seg venner som de trives sammen med. Såkalte atomvennegjenger. Noen av gjengene er snille og gir oss ting vi trenger slik som vann og god mat. Andre atomgjenger er slemme og gir oss ting vi ikke trenger, slik som bomber. Noen atomflokker eksperimenterer og gir oss nye ting slik som strykefrie skjorter og vindusruter som ikke blir skitne.

Mange forskere forsøker å få kontroll over atomene. De prøver å skape gjenger som kan gi oss tjenester. Men det er ikke lett å kontrollere atomene. De er jo bare bitte små prikker. Og prikker er som man vet noen som liker å ha egen vilje og gå sine egne veier. De kan ikke fanges, men triller lett avgårde fortere enn man får tak på dem.

En ting er likevel sikkert. Atomene er også estetikere. De liker å danne fine mønstre. Her er noen eksempler



1 kommentar:

  1. Et atom er en prikk, og atomer er satt sammen av protoner og elektroner. Protoner og elektroner er prikker de også, bare enda mindre. Elektronet er den minste prikken i atomet, og den går rundt og rundt protonet kjempefort! I lysets hastighet!
    Og selv om det kan virke ekstremt, er selv protonene satt sammen av kvarker, som er ENDA mindre enn protonene igjen. Men så kommer det interessante... Kvarkene er avhengige av "gluoner" for å danna prtotoner, og gluonene er ikke prikker, men streker.

    Så moralen er at selv om det meste er laget a prikker, er prikkene avhengige av andre former for å utgjøre noe.

    SvarSlett